Tradiční české koření s výrazným aroma v čerstvém i sušeném stavu.
Majoránka je jednoletá, v případě vysemenění i víceletá bylina. Dorůstá do výše až 30cm. Má ráda slunná teplá místa s propustnou půdou (půda nezadržuje vodu). Rostlina nesnáší přemokření.
Bylina má příjemné aroma. Používá se jako koření na dochucování polévek, omáček a masitých jídel. Často se používá ve spojení s česnekem. Ve staročeské kuchyni je nezbytnou přísadou zabijačkových specialit, dršťkové polévky a bramboráků.
Majoránka má blahodárné účinky na trávení, proto se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí a dalších tučných jídel. Vyniknout dává především chuti zvěřiny a pečeným játrům. Bylina je vhodná též pro přípravu lehkých zeleninových nebo vaječných salátů. Majoránku lze použít jak v čerstvém tak i v sušeném stavu. Bylina si udržuje aroma v čerstvém i sušeném stavu.
Majoránka podporuje trávení a chuť k jídlu. Blahodárně působí proti nadýmání. Čaj z majoránky pomáhá při bolestech hlavy a při nachlazení. Posiluje též nervový systém.